Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Βρήκε μια φώκια στον καναπέ της

Μια απρόσμενη έκπληξη περίμενε μια γυναίκα από τη Νέα Ζηλανδία, όταν μπαίνοντας στην κουζίνα του σπιτιού της, αντίκρισε μια μικρή φώκια να κοιμάται στον καναπέ της.
 
Η Annette Swoffer δήλωσε: «Ήμουν στο γραφείο μου όταν άκουσα έναν θόρυβο και νόμιζα ότι οι γάτες έφεραν ένα κουνέλι κι κάτι έτσι πήγα κάτω να ρίξω μια ματιά».
"Όταν είδα τη φώκια, σκέφτηκα ότι έχω παραισθήσεις» συμπλήρωσε.

"Ήταν τόσο χαριτωμένη, αλλά φοβήθηκα να τη ακουμπήσω", είπε.
Το σπίτι της Annette Swoffer  βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη θάλασσα, στην περιοχή Τοράνγκα, στη Βόρεια Νήσο της Νέας Ζηλανδία.
Η νεαρή γυναικά κάλεσε την κοντινότερη φιλοζωική οργάνωση για την περίθαλψη του θηλαστικού.

Η κρίση στην ευρωζώνη φτάνει μέχρι την Αυστραλία

Προειδοποιήσεις για αύξηση της ανεργίας, μείωση των τιμών των ακινήτων και πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας - ακόμη και για ύφεση - εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, εξέδωσε η αρμόδια Αρχή «The Australian Prudential Regulation Authority».
 

Αποδέκτες των προειδοποιήσεων αυτών ήταν οι αυστραλιανές υπηρεσίες και οι τράπεζες της χώρες, οι οποίες όπως αναφέρεται, θα πρέπει να προετοιμαστούν για επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα ρευστότητας. 
 
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Ρικ Μπατελίνο, η κρίση στην ευρωζώνη θα πλήξει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, το εμπόριο και τα δημόσια έσοδα. 
 
Όπως εκτιμάει, είναι ακόμα δυνατό να σωθούν ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες με τα μέτρα που λαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να βρεθούν εκτός της ζώνης του ευρώ. 
 
«Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία εξάγει μόνο το 4% των προϊόντων της στην Ε. Ε., εντούτοις οι συνέπειες για την αυστραλιανή οικονομία θα είναι μεγάλες» προσθέτει ο Ρικ Μπατελίνο. 
 
«Η Ε.Ε. εισάγει το 15% των εξαγωγών της Κίνας και της Ινδίας, χώρες όπου η Αυστραλία εξάγει τα προϊόντα της. Αν μειωθούν οι εξαγωγές της Κίνας και της Ινδίας προς την Ευρώπη, είναι αναπόφευκτο πως θα μειωθούν και οι εξαγωγές της Αυστραλίας στις δυο αυτές χώρες» εξηγεί. 

«Μήνυμα» στην Κίνα, η ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Αυστραλίας

Την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Αυστραλίας με ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε αυστραλιανές βάσεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σηματοδοτώντας μια στρατηγική στροφή της Ουάσιγκτον στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και μια πρόκληση για την Κίνα.
Βάσει της νέας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που ανακοίνωσαν  στην Καμπέρα η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων θα ξεκινήσει με 250 πεζοναύτες σε στρατιωτική βάση στο Ντάργουιν από τα μέσα του 2012 και θα ενισχυθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τους 2.500 άνδρες. Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα συμμετέχουν σε κοινή εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις με τους Αυστραλούς συναδέλφους τους. Σε μια περίοδο που οι αμερικανικές δυνάμεις ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από το Ιράκ και ξεκινούν την απόσυρσή τους από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ επαναπροσανατολίζουν την αμερικανική πολιτική ασφαλείας προς την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού ενισχύοντας την παρουσία τους έναντι των δυνάμεων της Κίνας. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν άφησε άλλωστε μεγάλο περιθώριο αμφιβολίας στέλοντας ένα μήνυμα τόσο στους συμμάχους των ΗΠΑ όσο και στο Πεκίνο: «Με την επίσκεψή μου αυτή στην περιοχή δείχνω σαφώς ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την παρουσία τους σε όλη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Το δεύτερο μήνυμα που προσπαθώ να περάσω είναι ότι είμαστε εδώ για να μείνουμε. Αυτή η περιοχή έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για μας».
Το Πεκίνο έλαβε το μήνυμα, όπως φαίνεται από τη δήλωση εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ που τόνισε ότι η ενίσχυση της αυστραλοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας είναι μάλλον «άκαιρη» και «δεν φαίνεται να είναι προς το συμφέρον της περιοχής». Μπορεί ο Μπ. Ομπάμα να έσπευσε να επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον δεν φοβάται την αύξηση της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος της Κίνας και ότι δεν επιδιώκει να την αποκλείσει, ωστόσο το Πεκίνο διαβλέπει στην αμερικανική κίνηση έναν ελιγμό περικύκλωσής της -δεδομένης της λειτουργίας αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα- καθώς και μια σαφή απειλή κατά των φιλοδοξιών της στην περιοχή.
Η αμερικανική πίεση είναι σίγουρα πολύπλευρη. Την ώρα που ο Μπ. Ομπάμα διεμήνυε από την Αυστραλία ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να παραμερίσουν την Κίνα αρκεί εκείνη να «παίξει σεβόμενη τους κανόνες», η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον καλούσε από τις Φιλιππίνες «τις χώρες» που εγείρουν διεκδικήσεις στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες Θάλασσα της Νότιας Κίνας να μην καταφύγουν σε εκφοβισμό ή εξαναγκασμό, αλλά να επιλύσουν τις διαφορές τους με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η S&P υποβάθμισε τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Αυστραλίας, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, Standard & Poor's.
Το αξιόχρεο των τραπεζών ANZ, Commonwealth, National Australia και Westpac μειώθηκε κατά μία βαθμίδα, σε AA-, στην τέταρτη υψηλότερη βαθμολογία με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης του S&P's.
 
Πάντως οι τράπεζες αυτές εξακολουθούν να είναι στις ελάχιστες διεθνώς, οι οποίες διατηρούν υψηλή αξιολόγηση. Η μεταβολή σημειώθηκε μετά την υποβάθμιση 15 μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες που ανακοίνωσε ο S&P's.
Παράλληλα, η αξιολόγηση της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Αυστραλίας, της Macquarie, υποβαθμίστηκε δύο βαθμίδες, από A- σε BBB, πέφτοντας στην ένατη υψηλότερη βαθμολογία. Σύμφωνα με την S&P’s, η Macquarie έχει πολλές επενδύσεις εκτός της Αυστραλίας, που θεωρεί περισσότερο επιρρεπείς σε κινδύνους συγκριτικά με την σταθερότητα της  εγχώριας αγοράς.