Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Link Energy: Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου υπάρχουν στην πόλη των Ελλήνων οπαλορύχων



oil_AUΚοιτάσματα πετρελαίου συνολικής αξίας 20 τρισ. δολαρίων εντοπίστηκαν στην περιοχή της Νότιας Αυστραλίας. Αυτό ανακοίνωσε στο Αυστραλιανό Χρηματιστήριο η εταιρεία Link Energy που έχει τα δικαιώματα και πραγματοποιεί εξορύξεις στην περιοχή από το 2008.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Πίτερ Μπόντ είπε ότι «ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση, πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην Αυστραλία». Ο ίδιος, προσέθεσε πως για να αρχίσει η παραγωγή θα απαιτηθεί επένδυση 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο ομογενής υπουργός Ορυκτού Πλούτου, Τομ Κουτσαντώνης ήταν πιο συγκρατημένος. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ξέρουμε ποσότητες αλλά και να είναι επικερδής η άντληση πετρελαίου που βρίσκεται κάτω από μια πετρώδη περιοχή, στην απομονωμένη έρημο» σημείωσε.
Τα νέα κοιτάσματα βρέθηκαν γύρω από τη μικρή πόλη του Κούπερ Πίντι στη Νότια Αυστραλία, που είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο που γίνεται εξόρυξη οπαλίου. Πρωτοπόροι στην αναζήτηση αυτού του θησαυρού έχουν αναδειχθεί εκεί οι Έλληνες. Στο Κούπερ Πίντι ζουν ακόμα πολυάριθμοι ομογενείς που ασχολούνται με την εξόρυξη του πολύτιμου αυτού λίθου.
(Πηγή: ana-mpa)

Επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στον Ι. Στουρνάρα για το φορολογικό



foros_omogenonΤην αναθεώρηση φορολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τους απόδημους ζητεί με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ζητείται η προστασία των ομογενών έναντι του ενδεχομένου διπλής φορολόγησης αλλά και από τη γραφειοκρατία που συνοδεύει τη διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Ειδικότερα, στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ιδιαίτερες ανησυχίες έχουν εκφρασθεί από ομογενείς για την υποχρεωτική ετήσια υποβολή δικαιολογητικών, όπως «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας» ή «αντίγραφο της Φορολογικής Δήλωσης στο εξωτερικό» ή Βεβαίωση από μια, οποιαδήποτε, υπηρεσία του εξωτερικού για την πιστοποίηση της μόνιμης κατοικίας τους στο εξωτερικό. Και τούτο, διότι οι ρυθμίσεις αυτές πρόκειται να δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα στους ομογενείς, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αρμόδιες αρχές σε διάφορες χώρες δεν εκδίδουν τέτοιου είδους έγγραφα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πολλοί ομογενείς.
Η διάταξη του νέου νομοσχεδίου που αναφέρει ότι αν ο φορολογούμενος κατοικεί στην αλλοδαπή, υπoχρεούται σε υποβολή δήλωσης, είναι αλληλεγγύως με αυτόν, οι αντιπρόσωποι ή οι πράκτορές του στην Ελλάδα, δημιουργεί επιπρόσθετα πρακτικά προβλήματα στους Έλληνες του Εξωτερικού, καθώς οι έως τώρα αντιπρόσωποι / πράκτορές τους στην Ελλάδα ενδεχομένως να αρνούνται να τους εξυπηρετήσουν φοβούμενοι τις οποιεσδήποτε ευθύνες όσον αφορά στις οφειλές ομογενών που έως τώρα εκπροσωπούσαν.
Παράλληλα, έντονες ανησυχίες εκφράζονται για την προσπάθεια φορολόγησης των εισοδημάτων Ελλήνων του Εξωτερικού με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται να επενδύουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η πατρίδα μας έχει άμεση ανάγκη τις επενδύσεις.
Οι διατάξεις του άρθρου 76 του Ν. 2238 επιφυλάσσουν κινδύνους διπλής φορολόγησης των ομογενών. Επί πλέον, η μετάθεση αρμοδιότητας από την ΔΟΥ Μονίμων Κατοίκων Εξωτερικού στις τοπικές ΔΟΥ, θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρία στους Ομογενείς, κυρίως σε εκείνους οι οποίοι ενώ φορολογούνται στη χώρα που διαμένουν για το εισόδημά που αποκτούν εκεί, στην Ελλάδα δεν θα τους θεωρούν κατοίκους εξωτερικού, με αποτέλεσμα να χάσουν όλα τα πλεονεκτήματα που είχαν μέχρι τώρα με την ιδιότητα αυτή.
Η απογοήτευση της Ομογένειας είναι μεγάλη ακόμα και με τις προβλέψεις για κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης για ακίνητο που αγοράζουν στην Ελλάδα με συνάλλαγμα από το Εξωτερικό, το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί στη χώρα που διαμένουν.
Κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι θα επανεξετασθούν προγραμματιζόμενες μεταρρυθμίσεις με γνώμονα πάντα την ίση και δίκαιη μεταχείριση των Ελλήνων του Εξωτερικού, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την τεράστια διαχρονική προσφορά της Ομογένειας προς την μητέρα πατρίδα».
(Πηγή: ana-mpa)

Βραβεύθηκαν έντεκα ομογενείς με την ευκαιρία της Ημέρας της Αυστραλίας



1A7BDE939F736FFBFE549273003AC16CΗ αυστραλιανή πολιτεία τίμησε με ανώτατες διακρίσεις έντεκα ομογενείς για τις εξαίρετες υπηρεσίες τους προς το αυστραλιανό έθνος αλλά και την ομογένεια. Με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Αυστραλίας, η πολιτεία βράβευσε εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες που ξεχώρισαν για την προσφορά τους προς το κοινωνικό σύνολο.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος σήμερα είναι ειδικός σύμβουλος για το κυπριακό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Συνολικά απονεμήθηκαν διακρίσεις σε 425 άνδρες και 146 γυναίκες.
Από ομογενειακής πλευράς η κορυφαία διάκριση δόθηκε στην Ελένη Ζορμπά. Η ομογενής καθηγήτρια Ιατρικής τιμήθηκε για την προσφορά της στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Η κ. Ζορμπά έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ιατρική έρευνα, τη βελτίωση των υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς καθώς και τη βελτίωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών σε καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους.
Οι άλλοι ομογενείς που διακρίθηκαν είναι:
Νικόλαος Γεώργιος Πάππας (Παπαναστασίου)
Τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στο ράγκμπι από τη θέση του προέδρου της ομάδας ράγκμπι Rabbitohς του Σίδνεϊ (ανήκει και στον ηθοποιό Ράσελ Κρόου) και τις υπηρεσίες του στην Ιερά αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τον Ελληνισμό του Σίδνεϊ ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και κηδεμόνας του Consolidated Trust. Ο κ. Πάππας υπήρξε, επίσης, πρόεδρος του σώματος κηδεμόνων του Τμήματος Τεχνών και Επιστημών του Powerhouse Museum του Σίδνει και μέλος του σώματος κυβερνητών του ιδρύματος Steve Waugh Foundation.
Αιδ. π. Γεώργιος Κάρπης
Ο π. Γεώργιος τιμήθηκε για την πολύχρονη, πολύμορφη προσφορά του στην εκκλησία και τον Ελληνισμό της Καμπέρας, ιδιαίτερα στους ενορίτες του ιερού ναού Αγίου Νικολάου της πρωτεύουσας.
Νικόλαος Μπεγάκης
Ο δραστήριος ομογενής επιχειρηματίας, από τη Νότια Αυστραλία, τιμήθηκε για την ευρύτατη προσφορά του στη βιομηχανία και το εμπόριο της Πολιτείας, ιδιαίτερα στη βιομηχανία τροφίμων, το διεθνές εμπόριο και την ευρύτερη κοινωνία της Πολιτείας. Ο κ. Μπεγάκης διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αυστραλιανού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, στέλεχος της οργάνωσης South Australia Vision και Business Ambassador.
Gillian Cavendish Νικάκη
Η διακεκριμένη νοσηλεύτρια και θεραπεύτρια τιμήθηκε για την ευρύτατη προσφορά της στους ευαίσθητους τομείς της ψυχολογίας, της αυτογνωσίας, της κακοποίησης ανηλίκων, της ψυχικής υγείας.
Συμμετείχε στην έκδοση επιστημονικών βιβλίων, ενώ εξέδωσε και το βιβλίο «He’s Not Coming Home», αφιερωμένο στον πατέρα της Βασίλειο (Bill) o οποίος χάθηκε κατά την επιδρομή της Ιαπωνίας στη Rabaul της Νέας Γουϊνέας τον Ιανουάριο του 1942. H μητέρα της, ιθαγενής της Νέας Γουϊνέας, μεταφέρθηκε στην Αυστραλία πριν την επιδρομή των γιαπωνέζικων δυνάμεων στη Rabaul. Από τότε η Gillian Νικάκη ψάχνει για πληροφορίες για την τύχη του πατέρα της.
Αιδ. π. Διογένης Πατσούρης
Ο ταπεινός λευίτης τιμήθηκε για την πολύχρονη, πολυσχιδή προσφορά του στους ενορίτες του Αγίου Γεωργίου Therbarton Αδελαΐδας και την ευρύτερη ομογένεια της πρωτεύουσας της Νότιας Αυστραλίας.
Γεώργιος Χριστόφορος Πεπόνης
Ο ομογενής από τη Νέα Νότια Ουαλία τιμήθηκε για την προσφορά του στο Ράγκμπι και τον ιατρικό κλάδο. Το 2000 είχε τιμηθεί με το Australian Sports Medal.
Γεώργιος Λάζαρης
Γνωστός στην κυπριακή πατριά της Αυστραλίας για την πολύχρονη προσφορά του ως πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, τη ΣΕΚΑ της ίδιας Πολιτείας, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανισμών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και της Κυπριακής Λέσχης Σίδνεϊ. Ο κ. Λάζαρης είναι, επίσης, γνωστός και ως ψάλτης στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας επί 50 χρόνια.
Γιώργος Παπαδόπουλος
Από τους βετεράνους του ομογενειακού χώρου ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Γεώργιος Παπαδόπουλος, τιμήθηκε για τη μεγάλη προσφορά του στον Ελληνισμό της Μελβούρνης, την εκπαίδευση, τον πολυπολιτισμό και το μεταναστευτικό πληθυσμό της Βικτωρίας.
Παναγιώτης Γιαννούδης
Επί σειρά ετών, το δημόσιο πρόσωπο της κυπριακής πατριάς της Βικτωρίας και της Αυστραλίας γενικότερα. Διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ) και στέλεχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου (HACCI) και αξιωματούχος της ΑΧΕΠΑ.
Ο Παναγιώτης Γιαννούδης αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην υπηρεσία των ομογενών του Κυπρίων, μετά, δε, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο (1974) ήταν μεταξύ των μπροστάρηδων στους αγώνες της ομογένειας για στήριξη των αγωνιζόμενων Κυπρίων από τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας και την προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Ταγματάρχης Παύλος ιωάννης Μπέλλας
Ο ανώτερος αξιωματικός του αυστραλιανού στρατού τιμήθηκε για τις βελτιώσεις που έκανε στα στρατιωτικά ελικόπτερα Chinooκ.
(Πηγή: ana-mpa)

Πάνω από 17.000 μετανάστες, από 147 χώρες, έγιναν Αυστραλοί πολίτες



Kotsiras
Νίκος Κότσιρας
Πάνω από 17.000 μετανάστες από 147 χώρες πολιτογραφήθηκαν Αυστραλοί πολίτες το Σάββατο σε τελετές που έγιναν σε όλη τη χώρα για να εορταστεί η Ημέρα της Αυστραλίας.
Στις διάφορες τελετές παρευρέθηκαν η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι ‘Αμποτ, υπουργοί και πολιτειακοί πρωθυπουργοί.
Η ίδια η πρωθυπουργός, που γεννήθηκε στη Βρετανία, είπε ότι και αυτή έχει πολιτογραφηθεί Αυστραλή όπως έχουν κάνει άλλα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες της χώρας, από το 1949 έως σήμερα.
Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Τεντ Μπέιλιου, στη δική του ομιλία θυμήθηκε πως πριν 40 χρόνια γιόρτασε την Ημέρα της Αυστραλίας στην Αθήνα. «Σήμερα, λόγω του μεγάλου ελληνικού πληθυσμού πολλοί δρόμοι της Μελβούρνης θυμίζουν Αθήνα» τόνισε.
Στο λιμάνι της Μελβούρνης γιορτάστηκε και πάλι η Ημέρα της Αυστραλίας με το «Φεστιβάλ του λιμανίου», παρουσία του ομογενή υπουργού Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας, Νίκου Κότσιρα και ομογενειακών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων.
Ο Νίκος Κότσιρας έφτασε και αυτός μετανάστης στη συγκεκριμένη αποβάθρα, τον Μάιο του 1964. Με το υπερωκεάνιο «Πατρίς» της εταιρείας Χανδρή.
Ο κ. Κότσιρας θυμάται μόνο ότι έφτασε νύχτα στη Μελβούρνη και εντυπωσιάστηκε από τα πολλά λαμπρά αστέρια στον ουρανό. Το αγοράκι αυτό είναι σήμερα ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα υπουργός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Βικτώριας, της δεύτερης πολυπληθέστερης Πολιτείας της Αυστραλίας.
(Πηγή: ana-mpa)