Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

«Μήνυμα» στην Κίνα, η ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Αυστραλίας

Την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Αυστραλίας με ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε αυστραλιανές βάσεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σηματοδοτώντας μια στρατηγική στροφή της Ουάσιγκτον στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και μια πρόκληση για την Κίνα.
Βάσει της νέας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που ανακοίνωσαν  στην Καμπέρα η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων θα ξεκινήσει με 250 πεζοναύτες σε στρατιωτική βάση στο Ντάργουιν από τα μέσα του 2012 και θα ενισχυθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τους 2.500 άνδρες. Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα συμμετέχουν σε κοινή εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις με τους Αυστραλούς συναδέλφους τους. Σε μια περίοδο που οι αμερικανικές δυνάμεις ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από το Ιράκ και ξεκινούν την απόσυρσή τους από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ επαναπροσανατολίζουν την αμερικανική πολιτική ασφαλείας προς την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού ενισχύοντας την παρουσία τους έναντι των δυνάμεων της Κίνας. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν άφησε άλλωστε μεγάλο περιθώριο αμφιβολίας στέλοντας ένα μήνυμα τόσο στους συμμάχους των ΗΠΑ όσο και στο Πεκίνο: «Με την επίσκεψή μου αυτή στην περιοχή δείχνω σαφώς ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την παρουσία τους σε όλη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Το δεύτερο μήνυμα που προσπαθώ να περάσω είναι ότι είμαστε εδώ για να μείνουμε. Αυτή η περιοχή έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για μας».
Το Πεκίνο έλαβε το μήνυμα, όπως φαίνεται από τη δήλωση εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ που τόνισε ότι η ενίσχυση της αυστραλοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας είναι μάλλον «άκαιρη» και «δεν φαίνεται να είναι προς το συμφέρον της περιοχής». Μπορεί ο Μπ. Ομπάμα να έσπευσε να επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον δεν φοβάται την αύξηση της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος της Κίνας και ότι δεν επιδιώκει να την αποκλείσει, ωστόσο το Πεκίνο διαβλέπει στην αμερικανική κίνηση έναν ελιγμό περικύκλωσής της -δεδομένης της λειτουργίας αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα- καθώς και μια σαφή απειλή κατά των φιλοδοξιών της στην περιοχή.
Η αμερικανική πίεση είναι σίγουρα πολύπλευρη. Την ώρα που ο Μπ. Ομπάμα διεμήνυε από την Αυστραλία ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να παραμερίσουν την Κίνα αρκεί εκείνη να «παίξει σεβόμενη τους κανόνες», η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον καλούσε από τις Φιλιππίνες «τις χώρες» που εγείρουν διεκδικήσεις στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες Θάλασσα της Νότιας Κίνας να μην καταφύγουν σε εκφοβισμό ή εξαναγκασμό, αλλά να επιλύσουν τις διαφορές τους με βάση το διεθνές δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου