Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

19 Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου - 17 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου

Το 19ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ανοίγει τις πόρτες του στη Μελβούρνη, στο Palace Cinema, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου με ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει στους φίλους του κινηματογράφου, σε μια περίοδο δύο εβδομάδων, μια σειρά από 30 εξαιρετικές ταινίες.
Το Φεστιβάλ θα κάνει την έναρξή του με την εξαιρετική και πολυσυζητημένη κωμωδία Νήσος2 (Νήσος2: Το κυνήγι του χαμένου θυσαυρού) που αποτελεί συνέχεια της ταινίας με την οποίαν έκανε την έναρξή του το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 2010. Με τη μαγευτική εικόνα του Ελληνικού νησιώτικου τοπίου ως σκηνικό, το Νήσος2 υπόσχεται άφθονο γέλιο, καθώς ακολουθεί τους λαοφιλείς κατάδικους ενός νησιού σε ένα συναρπαστικό ταξίδι για την ανακάλυψη κάποιου κρυμμένου θησαυρού.
Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει τις καλύτερες επιλογές του Ελληνικού Κινηματογράφου που προβλήθηκαν ποτέ. Παράλληλα με τις ταινίες που διεθνώς αναγνωρίζονται ως The weird wave of Greek Cinema θα προβληθούν εντυπωσιακές ταινίες από άλλα διεθνή Φεστιβάλ, ένα αφιέρωμα στον Θέοδωρο Αγγελόπουλο, με την προβολή της ταινίας του Τοπίο στην Ομίχλη, η ταινία Dead Europe του Tony Krawitz βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χρήστου Τσιόλκα (φωτογραφία) με την οποία θα κλείσει την αυλαία του το φετινό Φεστιβάλ, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου. Η ταινία προβλήθηκε ήδη στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σύδνεϋ, της Μελβούρνης και του Τορόντο.
«Με ξεχωριστή υπερηφάνεια παρουσιάζουμε το φετινό Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από τις καλύτερες ταινίες που έχει να δείξει ο Ελληνικός Κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια. Η ευγνωμοσύνη μας όμως απευθύνεται στους παραγωγούς αυτών των ταινιών οι οποίοι, παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα μέσα στο οποίο εργάζονται, αρνούνται να θάψουν τις ιδέες τους» αναφέρει η Συντονίστρια του Φεστιβάλ Παναγιώτα Κυπριανού.
Το φετινό Φεστιβάλ αποδίδει ιδιαίτερη τιμή και στην Άννα Κανναβά, παραγωγό ταινιών, ηθοποιό και συγγραφέα, η οποία γεννήθηκε στην Κύπρο και ματανάστευσε στην Αυστραλία το 1974 και η οποία απεβίωσε το 2011, ύστερα από μακρά πάλη με τον καρκίνο. Το Φεστιβάλ θα προβάλει τις ταινίες της The Butler (1997) Ten Years After, Ten Years Older (1986) καιKannava You Can'av'er (1980).Το Φεστιβάλ επίσης θα συμπαρουσιάσει με τους εκδότες, το μυθιστόρημα της Kannava Stefanos of Limassol το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από το θάνατό της, από τον εκδότη της.
Θα προβληθεί επίσης η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Άλπεις (Alps) (Κυνόδοντας Φεστιβάλ 2010), μια πρωτοποριακή ταινία με θέμα την οδύνη που ακολουθεί το χαμό αγαπημένων προσώπων, η οποία βραβεύτηκε στο Sydney Film Festival του 2012.Παράλληλα με το πρωτότυπο αφαιρετικό ύφος των ταινιών του Λάθιμου, το φετινό Φεστιβάλ παρουσιάζει, με έντονο ρεαλισμό, τις δραματικές καταστάσεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, όπως η πολλά υποσχόμενη ταινία του Έκτορα Λυγίζου Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού (Boy Eating The Bird's Food) το οποίο προβλήθηκε πρόσφατα στο Toronto International Film Festival στην κατηγορία Discovery.
Αυτές οι ρεαλιστικές απεικονίσεις συνεχίζονται και σε άλλες ταινίες του Φεστιβάλ όπως στην ταινία του Γιώργου Σιούγα Το Γάλα (Burning Heads), με κύριο χαραχτήρα έναν Γεωργιανό μετανάστη ο οποίος υποχρεώνεται να δει κατάμματα την οδυνηρή ιστορία της οικογένειάς του. Στο ψυχολογικό θρίλερ του Γιώργου Γεωργόπουλου Tungsten, το οποίο κέρδισε διάφορα βραβεία στο περυσινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο.Στην ταινία του Γιώργου Καμμίτση Κωλόπαιδα (Jerks), η οποία αναφέρεται σε τρεις νεαρούς οι οποίοι, ζώντας την απόμόνωση των καιρών τους, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για να αρχίσουν καινούρια ζωή στο Βερολίνο. Στη βραβευμένη ταινία του Γιώργου Γκικαπέππα Η Πόλη των Παιδιών (The City of Children) η οποία παρακολουθεί την καθημερινή ζωή τεσσάρων εγκύων ζευγαριών στη σύγχρονη Αθήνα και προσφέρει στο θεατή την ευκαιρία να γνωρίσει την καθημερινή πάλη των ανθρώπων στη σημερινή μελαγχολική Αθήνα.
Άλλες σημαντικές ταινίες του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν το αυτοβιογραφικό ντοκυμαντέρ του Τόνι Ασημακόπουλου Fortunate Son στο οποίο ο Ελληνο-καναδός παραγωγός επικεντρώνει την προσοχή του στην προβληματική σχέση του με τους ηλικιωμένους γονείς του. Η κωμωδίαPoker Face αναφέρεται σε έναν πρώην τζογαδόρο ο οποίος προσπαθεί να εξαργυρώσει το «Χάρισμα» που έκλεψε από την κόρη του. Το ντοκυμαντέρ Wild and Precious του, γεννημένου στη Μελβούρνη, Βασίλη Μουσούλη, αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Το πλήρες Πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλwww.greekfilmfestival.com.au. Η πώληση των εισιτηρίων γίνεται είτε μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ είτε από το Palace Cinema Como Box Office (cnr Toorak and Chapel Streets, South Yarra Tel: 03 9827 7533).
Το 19ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου αρχίζει στις 17 Οκτωβρίου και τελειώνει στις 4 Νοεμβρίου στο Palace Cinema Como (cnr Toorak and Chapel Streets, South Yarra Tel: 03 9827 7533) και παρουσιάζεται από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας και το Φεστιβάλ Αντίποδες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ ανατρέξτε στην ιστοσελίδα www.greekfilmfestival.com.au.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου