Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Θεραπεία του αυτισμού μέσω θεάτρου από Ελληνίδα επιστήμονα



imageΕπίσκεψη στην Αυστραλία πρόκειται να πραγματοποιήσει η Ελληνίδα επιστήμονας μετά από πρόσκληση αυστραλιανού πανεπιστημίου. Σκοπός του ταξιδιού της είναι να διδάξει στους Αυστραλούς πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το θέατρο ως μέσο θεραπείας του αυτισμού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η δρ. Χάρις Καρνέζη θα ταξιδέψει στην Αυστραλία, για την ακρίβεια πρόκειται για το τρίτο της ταξίδι. Κατά τις προηγούμενες επισκέψεις της συμμετείχε σε συνέδριο για τον αυτισμό στο Σίδνεϊ όπου παρουσίασε πορίσματα μελέτης της, αλλά και συνέδριο στη Μελβούρνη όπου παράλληλα δίδαξε την μέθοδό της και σε εκπαιδευτικούς.
Να πούμε επίσης πως τον άλλο μήνα η δρ Χάρις Καρνέζη θα βρεθεί στην Νέα Υόρκη όπου και θα παρουσιάσει τα αποτελέσμτα μελέτη της, με τίτλο “Κατανοώντας τον κόσμο μέσω της θεατρικής φόρμας” στο 34ο Διεθνές συνέδριο για νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές.
Η μέθοδος της δρ Καρνέζη έχει εφαρμοστεί στη Αυστραλία και πρόκειται για πρωτοποριακή μέθοδο που συνδυάζει  τεχνικές του δράματος με τις πιο επιτυχημένες θεραπευτικές μεθόδους που αφορούν αυτιστικά άτομα και εφαρμόζετε για πρώτη φορά.
Η δρ Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο “Θέατρο στην Εκπαίδευση” από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin.
Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και δημιούργησε ένα ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται σε αυτές, το “Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα” (ΓΣΔ). Για τη μελέτη της αυτή της απονεμήθηκε και μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας από το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.
Η Ελληνίδα επιστήμονας έχει πραγματοποιήσει ανάλογες παρουσιάσεις και σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και το Μεξικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου